sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Andrea Nemethi, fetita cu o noua viata

La varsta de patru ani, Andrea Nemethi privea îngrozită cum îi creste ochiul ei drept. Medicii romani au spus că are o tumoare care nu poate fi operata si ca mai are puţin timp de trăit.


Tembelii de doctori din Romania i-au pus un diagnostic greşit, si, pe măsură ce fetiţa creştea, tumoarea se mărea şi ea chiar daca era benigna. Când tumoarea a ajuns cat pumnul de mare, Andreea a plecat impreuna cu familia ei în Statele Unite pentru ca să fie supusă unei operaţii în Boston. Chirurgii de acolo i-au îndepărtat tumoarea, dar şi ochiul drept. Dacă aceasta operaţie pare banala pentru unii, pentru fetita care acum are 12 ani, operatia a reprezentat un nou inceput, un nou viitor, scriu jurnaliştii de la voanews.com.

„Era diferită faţă de alţi copii, iar oamenii începuseră chiar să o trateze în mod diferit”, povesteşte Peter Nemethi, tatăl lui Andrea. „Ca să vă puteţi face o impresie cu privire la dimensiunile tumorii, trebuie să vă imaginaţi o portocală de mari dimensiuni care se susţinea de un ochi”, explică Aaron Fay, chirurgul care a operat-o pe micuţa româncă şi care activează în cadrul Massachusetts Eye and Ear Infirmary. Deşi în România medicii au văzut că tumoarea este benignă, au dat cel mai sumbru verdict cu putinţă. Norocul fetiţei a venit de la filantropul Ray Tye din Boston care şi-a dedicat viaţa şi banii ajutorării copiilor cu probleme medicale.

“A început să facă aceste acte caritabile după ce fiul lui a murit de cancer. A fost devastat de faptul că toţi banii din lume nu îi puteau salva fiul şi, de aceea, şi-a propus să salveze alte vieţi”, explică unul dintre medici. Ultima speranţă Cazul româncei a ajuns în atenţia medicilor americani după moartea filantropului, însă aceştia au decis să facă un gest în memoria lui Tye şi au ales-o pe Andrea Nemethi. După şapte ore de operaţie, doctorul Fay a reuşit să salveze pleoapa şi muşchii oculari ai fetiţei. Camelia Roşca, gazda familiei Nemethi în Boston spune că viaţa Andreei şi a familiei sale s-a schimbat de atunci în bine. “Când vezi că există străini cărora le pasă de viaţa copilului tău rămâi mişcat. Acum, Andrea se poartă ca un copil normal”, spune Camelia Roşca.



Camelia Roşca, cercetator asociat la Boston College, i-a găzduit pe români, în timp ce alţi doi români, Valentin Neacşu şi Marcel Filimon, membri ai organizaţiei locale Boston Romanian Professionals(BRP) au donat serviciile sitului www.andreainboston.com care funcţionează ca o interfaţă pentru cei care doresc să se informeze despre cazul Nemethi. Povestea copilului român cu tumoare oculară şi a familiei sale a fost făcută publică într-un amplu reportaj publicat de Boston Television.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu